FTTH Networks: Investing in small or large markets?

April 7, 2008

in The Blog

Σήμερα παρακολούθησα μία ενδιαφέρουσα 10λεπτη συνέντευξη [σύνοψη] του κ. Joeri Van Bogaert, Προέδρου του FTTH Council Europe στο Telecoms TV, που δόθηκε στα πλαίσια του 5ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου του FTTH Council στο Παρίσι.

Αυτό που συγκρατώ από την συνέντευξη είναι μία άποψη που αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο του επιχειρηματικού σχεδιασμού πολλών Ευρωπαϊκών παρόχων υπηρεσιών οπτικής πρόσβασης στο σπίτι/κτίριο (FTTH/B access providers). Ο κ. Bogaert, από τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του, συμπεραίνει ότι τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της αγοράς (δηλαδή το μέγεθός της και η πληθυσμιακή πυκνότητα) στην οποία απευθύνεται ένα τυπικό επενδυτικό πλάνο για FTTH δεν αποτελούν το κυριότερο σημείο αναφοράς για την οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης. Έτσι, ενώ η κατασκευή FTTH δικτύων σε μεγάλα αστικά κέντρα προσφέρει το πλεονέκτημα της υψηλής ζήτησης, το άνοιγμα μικρότερων ή μικρών αγορών μερικών δεκάδων χιλιάδων κατοίκων προσφέρει στον επενδυτή το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του υψηλού βαθμού διείσδυσης (market penetration) που φτάνει σε ορισμένες περιοχές μέχρι και το 97% (ΣτΕ: Το στοιχείο αυτό αφορά σε μία περίπτωση της Ολλανδικής αγοράς με τον Εθνικό κυρίαρχο – KPN – να δυσκολεύεται να διευρύνει την αγορά προς όφελός του).

Σε επιμέρους ανάλογα συμπεράσματα (ότι οι περιορισμένες αγορές FTTH δεν είναι κατ’ ανάγκην μη ελκυστικές κ.α.) καταλήγουν και μελέτες από την άλλη μεριά του Ατλαντικού οι οποίες επιδιώκουν να εξηγήσουν το γεγονός ότι εθνικές αγορές με μεγάλη γεωγραφική διασπορά και χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού (π.χ. Σουηδία, Φινλανδία και Καναδάς) βρίσκονται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως της ευρυζωνικής κάλυψης και διείσδυσης (υψηλότερα από ανεπτυγμένες αγορές όπως των ΗΠΑ).

Πάντως, πέραν των αντικειμενικών προϋποθέσεων (π.χ. δημογραφικά στοιχεία και ζήτηση) που αξιολογούνται για την ανάπτυξη FTTH δικτύων η ανάγκη για άμεσες πωλήσεις (για την διασφάλιση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του “πρώτου” – first mover advantage) επιστρατεύει ολοένα και πιο ευφάνταστες, επιθετικές και άμεσες πολιτικές προώθησης (marketing strategies) από του παρόχους πρόσβασης.

Related posts:

  1. A business model for municipal FTTH/B networks: the case of rural Greece
  2. Telcos, Broadband and the Converged Markets
  3. Incumbents acquire muni/city FTTH networks

blog comments powered by Disqus

Previous post:

Next post: